Antagen? Grattis!

Då är du redo för ditt nya äventyr! Att plugga på universitet är en av de roligaste sakerna man kan göra, och Lund är den perfekta platsen! Så, vad händer nu? Nedan finns vanliga frågor och svar för dig som precis ska ta steget in i lundalivet!

Information in english!

Kika gärna vår andra sida med information om detta på www.novisch.com

Boende

Hjälp, jag har ingen bostad!

Det första du bör göra som nybliven lundensare är att ställa dig i Akademiska Föreningens (AF) bostadskö, och denna finner du på https://www.afbostader.se/. AF Bostäder sköter majoriteten av studentboendet i Lund, med undantag för nationerna.

Lunds Nation erbjuder flest bostäder bland nationerna i Lund, med totalt 360 bostadsplatser. För att ställa dig i kö eller delta i vårt novischlotteri, läs nedan hur du går tillväga!

Hittar du ändå inte någon bostad finns det andra organisationer som kan hjälpa dig, som BooPoolen! Läs mer om att hitta bostad genom BooPoolen på https://bopoolen.nu/en/find-housing-in-lund/?action=en. Håll även koll på sociala medier! Ofta är det någon som ska på utbyte en termin utomlands, eller någon som behöver en inneboende i sin lägenhet!

Till sist, oroa dig inte, alla har någonstans att bo till slut!

Jag vill ställa mig i bostadskö hos er nation! Hur gör jag?

Du kan ställa dig i kö eller söka våra lediga lägenheter via vår hemsida, som du finner på https://www.lundsnation.se/hus. Vi har även en novischutlottning av bostäder till nya studenter, läs nedan hur du är med! Observera att Lunds Nations novischutlottning är separat från AFs novischutlottning, och att endast medlemmar kan söka boende på Lunds Nation. Har du fler frågor angående nationens bostäder kan du läsa mer på hemsidan eller höra av dig till hus@lundsnation.se så besvarar våra husförmän dina frågor så fort de kan! Givetvis ökar alltid chansen att få bostad om du engagerar dig på nationen! Läs längre ner om medlemskap och engagemang!

Jag vill vara med på AFs novischlotteri men är inte medlem i en nation än, hur gör jag?

För att bo i AFs studentbostäder i Lund måste du vara medlem i Studentlund. Detta fixar du enkelt genom att gå in på studentlund.se. För att ha en bostad hos AF behöver du  skriva in dig på en nation. Läs mer om AFs bostäder och deras novischlotteri på: https://www.afbostader.se/att-bo-hos-oss/soka-studentbostad/novisch/

Jag vill vara med i Lunds Nations novischutlottning!

Novischutlottningen för hösten har nu börjat! Information om första dragningen kommer snart, håll utkik på våra sociala medier!

Notera att du måste bli inskriven på Lunds Nation innan lotteriets slutdatum för att vara med! Läs mer om hur man blir medlem längre ner.

TRYCK HÄR FÖR ATT GÅ TILL NOVISCHUTLOTTNINGEN AV BOENDE

Studentlund och Nation

Vad är en nation?

En nation i Lund är en organisation driven av studenter, för studenter, och har både boende och bedriver verksamhet. Lunds Nation har verksamheter måndag till lördag, med dagliga luncher, en lördagsbrunch, klubbar, pubar, idrottsverksamhet och massor av annat roligt! 

Nationen är också en tillflyktsort där du kan finna ro i stunder med tentaångest, sinande CSN eller hemlängtan. Här finns en salig blandning av människor från alla olika fakulteter och program som precis som du vill göra något roligt av sitt studentliv. Den tid som ligger framför dig kan verka oändligt lång, men med Lunds Nation som andra hem kommer det att gå betydligt fortare än du anar.

Vad är Studentlund?

Studentlund är samarbetet kårer, nationer, och studentföreningar under AF (Akademiska Föreningen) i Lund. Ett medlemskap inom Studentlund innebär att du är medlem i Lunds studentliv, och kan ta del av alla roliga, konstiga, och fantastiska delar som tillsammans gör Lunds studentliv till världens bästa.

Vad får jag som novisch på Lunds Nation?

Du får massor av förmåner så fort du skriver in dig på Lunds Nation! Förutom att du får tillgång till hela Studentlund, får du även vissa speciella förmåner för att du skrivit in dig just hos oss. Bland annat får du vårt Novischkort, som ger dig gratis inträde till klubben hela terminen, bara för att du är du! Du har även möjlighet att vara med i vårt novischlotteri för boendekontrakt, och ställa dig i bostadskö hos oss! Andra förmåner som ingår är billigare pris på lunchen, stå i den speciella medlemskön när vi har biljettsläpp till större events, och så får du möjlighet att ta del av den fantastiska gemenskap som finns inom Lunds Nation!

Jag vill gå med i Lunds Nation, hur gör jag detta?

Att bli medlem i Studentlund och Lunds Nation sker i två steg:

1) Registrering – Gå in på www.studentlund.se för att läsa om hur du registrerar dig. Registreringen öppnade den 8 december och så fort du fått ditt antagningsbesked med registreringskod kan du registrera dig! Via hemsidan betalar du din medlemsavgift direkt via nätet så att sista steget vid inskrivningen går på bara någon minut.

2) Inskrivning i nationen – Besök vår inskrivning som öppnar den 23/8 (gäller HT21) 10:00. Inskrivningen sker i takvåningen på vårt nationshus på Agardhsgatan 1 i Lund, och är öppen vardagar 10-18 och lördagar 12-14. Där kan du ställa frågor till våra förmän om allt vad nationen har att erbjuda! Glöm inte att ta med antagningsbesked och legitimation!

Jag är student i Öresundsregionen, men inte vid Lunds Universitet, kan jag fortfarande delta i studentlivet?

Det kan du, genom att skaffa ett så kallat stödmedlemskap! Detta gör att du både kan delta i nationsaktiviteter och söka bostad hos oss. För att bli stödmedlem, besök vår inskrivning så hjälper vi dig! Observera att endast följande skolor gäller.

  • Malmö Högskola
  • Sveriges Lantbruksuniversitet/Alnarp
  • Copenhagen Business School
  • Universiteten i Köpenhamn och Roskilde
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Högskolan Kristianstad
  • Kunstakdemiets Arkitektskole

Tänk på att Campus Helsingborg, Konstnärliga fakulteten i Malmö och Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed räknas till Lunds Universitet!

Finns det nollning på nationerna?

Ja! Lunds Nation har sin novischvecka efter att inskrivningsperioden är slut, när alla kårer är klara med sina nollningar. Novischveckan på Lunds Nation har också endast aktiviteter på eftermiddag- och kvällstid, så du hinner med alla föreläsningar på dagen!

Att vara med i novischveckan på Lunds Nation är ett bra sätt att lära känna de människor som finns på nationen bättre, och gör att du kan skaffa massor av vänner utanför ditt program! Håll utkik på våra sociala medier, framför allt vår facebooksida, för att hålla dig uppdaterad om våra novischaktiviteter. För mer information klicka här.

Jag vill bli aktiv på Lunds Nation, hur gör jag?

Först, bra val! Att vara aktiv på nation är bland det roligaste man kan göra, och är porten till en orimlig mängd nya vänner! Enklaste sättet att bli aktiv är att skriva in sig i engagemangslistan när du skriver in dig! I den kan du trycka i vad du är intresserad av och tycker är roligt. Är du taggad på att stå i köket, eller vill du vara bartender på en av våra klubbar eller pubar? Möjligheterna är många!

Formuläret finns på hemsidan under fliken ‘Engagera dig‘.

När får jag mitt studentkort?

Studentkortet får man så fort man har skrivit in sig på en nation. Det fysiska kortet kan ta ett tag innan det kommer fram, räkna med två veckor, men studentkortet har en app där du kan ha en elektronisk version av kortet som funkar lika bra som det fysiska och det får du nästan direkt efter att du är inskriven! Appen finns till både Android och iOS och heter, enkelt nog, “Studentkortet”.

Hur fungerar Studentkortsappen?

Ladda ner appen precis som en vanlig app, helt gratis! Här finns alla rabatter du får med kortet samlade och du kan söka på företag för att se om de har relevanta rabatter till just dig. Under fliken “Mitt Kort” finns den digitala versionen av kortet, som kan användas på precis samma sätt som det fysiska kortet!

Jag pendlar till Lund, hur får jag Skånetrafikens rabatt?

Om du pluggar minst 50% under minst 10 veckor på en termin har du rätt till Skånetrafikens studentrabatt. Då kommer en symbol med en bok på hjul att synas på ditt kort. Detta måste du kunna visa upp för kontrollanter när du åker kommunalt med skånetrafiken på ett rabatterat jojo-kort. I början av terminen räcker dock att du kan visa upp ett antagningsbesked, registreringsintyg eller studimedelsbeslut. Efter den 15 september måste du kunna visa upp ditt studentkort. Läs mer om jojo-kort och studentrabatt på: https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/jojo-kort/jojo-student/.

Undrar du något om nationen eller studentlivet i Lund svarar vi gärna på alla frågor på info@lundsnation.se! Annars kan du även svänga förbi vår expedition på Agardhsgatan 1!

Har du andra frågor angående livet som novisch, vår novischperiod, eller novischveckan, tveka inte att maila våra novischförmän på novisch@lundsnation.se!

Välkommen till lundalivet!