Antagen? Grattis!

Då är du redo för ditt nya äventyr! Att plugga på universitet är en av de roligaste sakerna man kan göra, och Lund är den perfekta platsen! Så, vad händer nu? Nedan finns vanliga frågor och svar för dig som precis ska ta steget in i lundalivet!

Information in english below!

Boende

Hjälp, jag har ingen bostad!

Det första du bör göra som nybliven lundensare är att ställa dig i Akademiska Föreningens (AF) bostadskö, och denna finner du på https://www.afbostader.se/. AF Bostäder sköter majoriteten av studentboendet i Lund, med undantag för nationerna.

Lunds Nation erbjuder flest bostäder bland nationerna i Lund, med totalt 360 bostadsplatser. För att ställa dig i kö eller delta i vårt novischlotteri, läs nedan hur du går tillväga!

Hittar du ändå inte någon bostad finns det andra organisationer som kan hjälpa dig, som BooPoolen! Läs mer om att hitta bostad genom BooPoolen på https://bopoolen.nu/en/find-housing-in-lund/?action=en. Håll även koll på sociala medier! Ofta är det någon som ska på utbyte en termin utomlands, eller någon som behöver en inneboende i sin lägenhet!

Till sist, oroa dig inte, alla har någonstans att bo till slut!

Jag vill ställa mig i bostadskö hos er nation! Hur gör jag?

Du kan ställa dig i kö eller söka våra lediga lägenheter via vår hemsida, som du finner på http://www.lundsnation.se/hus. Vi har även en novischutlottning av bostäder till nya studenter, läs nedan hur du är med! Observera att Lunds Nations novischutlottning är separat från AFs novischutlottning, och att endast medlemmar kan söka boende på Lunds Nation. Har du fler frågor angående nationens bostäder kan du läsa mer på hemsidan eller höra av dig till hus@lundsnation.se så besvarar våra husförmän dina frågor så fort de kan! Givetvis ökar alltid chansen att få bostad om du engagerar dig på nationen! Läs längre ner om medlemskap och engagemang!

Jag vill vara med på AFs novischlotteri men är inte medlem i en nation än, hur gör jag?

För att bo i AFs studentbostäder i Lund måste du vara medlem i Studentlund. Detta fixar du enkelt genom att gå in på studentlund.se. För att ha en bostad hos AF behöver du  skriva in dig på en nation. Läs mer om AFs bostäder och deras novischlotteri på: https://www.afbostader.se/att-bo-hos-oss/soka-studentbostad/novisch/

Jag vill vara med i Lunds Nations novischutlottning!

Novischutlottningen för hösten har nu börjat! Information om första dragningen kommer snart, håll utkik på våra sociala medier!

Notera att du måste bli inskriven på Lunds Nation innan lotteriets slutdatum för att vara med! Läs mer om hur man blir medlem längre ner.

TRYCK HÄR FÖR ATT GÅ TILL NOVISCHUTLOTTNINGEN AV BOENDE

Studentlund och Nation

Vad är en nation?

En nation i Lund är en organisation driven av studenter, för studenter, och har både boende och bedriver verksamhet. Lunds Nation har verksamheter måndag till lördag, med dagliga luncher, en lördagsbrunch, klubbar, pubar, idrottsverksamhet och massor av annat roligt! 

Nationen är också en tillflyktsort där du kan finna ro i stunder med tentaångest, sinande CSN eller hemlängtan. Här finns en salig blandning av människor från alla olika fakulteter och program som precis som du vill göra något roligt av sitt studentliv. Den tid som ligger framför dig kan verka oändligt lång, men med Lunds Nation som andra hem kommer det att gå betydligt fortare än du anar.

Vad är Studentlund?

Studentlund är samarbetet kårer, nationer, och studentföreningar under AF (Akademiska Föreningen) i Lund. Ett medlemskap inom Studentlund innebär att du är medlem i Lunds studentliv, och kan ta del av alla roliga, konstiga, och fantastiska delar som tillsammans gör Lunds studentliv till världens bästa.

Vad får jag som novisch på Lunds Nation?

Du får massor av förmåner så fort du skriver in dig på Lunds Nation! Förutom att du får tillgång till hela Studentlund, får du även vissa speciella förmåner för att du skrivit in dig just hos oss. Bland annat får du vårt Novischkort, som ger dig gratis inträde till klubben hela terminen, bara för att du är du! Du har även möjlighet att vara med i vårt novischlotteri för boendekontrakt, och ställa dig i bostadskö hos oss! Andra förmåner som ingår är billigare pris på lunchen, stå i den speciella medlemskön när vi har biljettsläpp till större events, och så får du möjlighet att ta del av den fantastiska gemenskap som finns inom Lunds Nation!

Jag vill gå med i Lunds Nation, hur gör jag detta?

Att bli medlem i Studentlund och Lunds Nation sker i två steg:

1) Registrering – Gå in på www.studentlund.se för att läsa om hur du registrerar dig. Registreringen öppnade den 8 december och så fort du fått ditt antagningsbesked med registreringskod kan du registrera dig! Via hemsidan betalar du din medlemsavgift direkt via nätet så att sista steget vid inskrivningen går på bara någon minut.

2) Inskrivning i nationen – Besök vår inskrivning som öppnar den 14/1 10:00. Inskrivningen sker i takvåningen på vårt nationshus på Agardhsgatan 1 i Lund, och är öppen vardagar 10-18 och lördagar 12-14. Där kan du ställa frågor till våra förmän om allt vad nationen har att erbjuda! Glöm inte att ta med antagningsbesked och legitimation!

Jag är student i Öresundsregionen, men inte vid Lunds Universitet, kan jag fortfarande delta i studentlivet?

Det kan du, genom att skaffa ett så kallat stödmedlemskap! Detta gör att du både kan delta i nationsaktiviteter och söka bostad hos oss. För att bli stödmedlem, besök vår inskrivning så hjälper vi dig! Observera att endast följande skolor gäller.

  • Malmö Högskola
  • Sveriges Lantbruksuniversitet/Alnarp
  • Copenhagen Business School
  • Universiteten i Köpenhamn och Roskilde
  • Danmarks Tekniske Universitet
  • Högskolan Kristianstad
  • Kunstakdemiets Arkitektskole

Tänk på att Campus Helsingborg, Konstnärliga fakulteten i Malmö och Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed räknas till Lunds Universitet!

Finns det nollning på nationerna?

Ja! Lunds Nation har sin novischvecka efter att inskrivningsperioden är slut, när alla kårer är klara med sina nollningar. Novischveckan på Lunds Nation har också endast aktiviteter på eftermiddag- och kvällstid, så du hinner med alla föreläsningar på dagen!

Att vara med i novischveckan på Lunds Nation är ett bra sätt att lära känna de människor som finns på nationen bättre, och gör att du kan skaffa massor av vänner utanför ditt program! Håll utkik på våra sociala medier, framför allt vår facebooksida, för att hålla dig uppdaterad om våra novischaktiviteter. För mer information klicka här.

Jag vill bli aktiv på Lunds Nation, hur gör jag?

Först, bra val! Att vara aktiv på nation är bland det roligaste man kan göra, och är porten till en orimlig mängd nya vänner! Enklaste sättet att bli aktiv är att skriva in sig i engagemangslistan när du skriver in dig! I den kan du trycka i vad du är intresserad av och tycker är roligt. Är du taggad på att stå i köket, eller vill du vara bartender på en av våra klubbar eller pubar? Möjligheterna är många!

Formuläret finns på hemsidan under fliken ’Engagera dig’.

När får jag mitt studentkort?

Studentkortet får man så fort man har skrivit in sig på en nation. Det fysiska kortet kan ta ett tag innan det kommer fram, räkna med två veckor, men studentkortet har en app där du kan ha en elektronisk version av kortet som funkar lika bra som det fysiska och det får du nästan direkt efter att du är inskriven! Appen finns till både Android och iOS och heter, enkelt nog, “Studentkortet”.

Hur fungerar Studentkortsappen?

Ladda ner appen precis som en vanlig app, helt gratis! Här finns alla rabatter du får med kortet samlade och du kan söka på företag för att se om de har relevanta rabatter till just dig. Under fliken “Mitt Kort” finns den digitala versionen av kortet, som kan användas på precis samma sätt som det fysiska kortet!

Jag pendlar till Lund, hur får jag Skånetrafikens rabatt?

Om du pluggar minst 50% under minst 10 veckor på en termin har du rätt till Skånetrafikens studentrabatt. Då kommer en symbol med en bok på hjul att synas på ditt kort. Detta måste du kunna visa upp för kontrollanter när du åker kommunalt med skånetrafiken på ett rabatterat jojo-kort. I början av terminen räcker dock att du kan visa upp ett antagningsbesked, registreringsintyg eller studimedelsbeslut. Efter den 15 september måste du kunna visa upp ditt studentkort. Läs mer om jojo-kort och studentrabatt på: https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/jojo-kort/jojo-student/.

Undrar du något om nationen eller studentlivet i Lund svarar vi gärna på alla frågor på info@lundsnation.se! Annars kan du även svänga förbi vår expedition på Agardhsgatan 1!

Har du andra frågor angående livet som novisch, vår novischperiod, eller novischveckan, tveka inte att maila våra novischförmän på novisch@lundsnation.se!

 

Välkommen till lundalivet!

 


 

Admitted? Congratulations!

You’re ready for your new adventure! You have taken a great and very wise step in life and decided to attend Lund University, the best university in Sweden! We know you’ll appreciate the perks of being a part of the rich student community that Lund offers; the Nations, the Academic Society (AF) and the Student Unions which together make up Studentlund. Through membership in Studentlund, you will be able to attend all the activities hosted by these organisations, such as pubs, nightclubs, spex, balls, cafés, brunches and lunches. So what happens now? Below are some frequently asked questions that put you on the right track!

 

Accommodation

I have nowhere to stay, help!

Your first move as a new student in Lund is to make a housing application at AF Bostäder, which you’ll find at https://www.afbostader.se/en/ . AF Bostäder runs the majority of the accomodation in Lund, not counting the nations.

Lunds Nation offers the most accomodation of all the nations in Lund, and to find out how to apply, read below!

If you, despite all efforts, still haven’t found somewhere to stay, organisations like BoPoolen can help you! To read more about BoPoolen and finding accomodation through them, visit http://bopoolen.nu/en/find-housing-in-lund/?action=sv . Also keep your eyes open on social media! Often people who themselves are going abroad for a semester rent out their room or apartment for the time. There are also those looking for someone rent an extra room in their house!

Lastly, don’t worry, everyone has somewhere to stay in the end!

I want to apply for accomodation at Lunds Nation! What do I do?

You can apply for housing at Lunds Nation through our website, at http://www.lundsnation.se/hus . We’re also going to have a lottery for new students, offering housing contracts, more info on this will appear on our Facebook-page during the summer, so keep your eyes open! Note that our lottery is separate from the lottery held by AF Bostäder, and that you only can apply for housing at Lunds Nation if you’re a member.

If you have any other questions about housing at Lunds Nation, send an email to hus@lundsnation.se, and we’ll answer your questions as soon as we can!

I want to partake in the AF housing lottery, but I am not yet a member of any nation. What do I do?

To be able to stay at the AF student housing in Lund, you need to be a member of Studentlund. You can easily become a member by visiting https://www.studentlund.se/, and to apply for a housing you have to become a member as soon as the enrollment begins, as you need to be a member of Studentlund and enrolled in a nation to be able to stay in your housing with AF. Read more about this at: https://www.afbostader.se/att-bo-hos-oss/soka-studentbostad/novisch/

I want to enter the housing lottery at Lunds Nation!

The housing lottery has now begun! Information about the first occasion for the lottery is available, please check our social medias!

Be aware of that you must first become a member for the opportunity to win a room. Read more about how to become a member further down on this page.

USE THIS LINK TO SIGN UP FOR THE HOUSING LOTTERY

Studentlund and the nations

What is a nation?

A nation in Lund is an organisation by students, for students. It offers both housing and daily activities. Lunds Nation is active Monday through Saturday, with daily lunches, a Saturday brunch, clubs, pubs, sports and lots of other things!

The nation is also a sanctuary for any student when the worry of either exams or your bank account takes over. Here you will find a diverse cast of characters from different faculties and walks of life who just like you want to make the most out of student life. The time ahead of you may seem infinite, but with Lunds Nation as your second home it’ll fly by faster than you think.

What is Studentlund?

Studentlund is the cooperation between the student unions, the nations, and other student organizations in Lund. A membership with Studentlund means that you are a member of student life in Lund, and can partake in all the fun, weird and amazing parts that together make student life here the best in the world.

What are the perks as a new member of Lunds Nation?

You get tons of perks to enroll in Lunds Nation! Not only do you get access to the entirety of Studentlund, you also get some specific perks as a member of Lunds Nation. You get a Novisch card, which gives you free entry to our club for the entire semester, just because you’re you! You also have the opportunity to partake in our own housing lottery, and can apply for housing with us! Other perks include a member discount at our lunch, members-only queue for ticket releases at special events, and the opportunity to be a part of and get to befriend the amazing people that together make up Lunds Nation!

I want to join Lunds Nation! What do I do?

Two steps are required to become a part of Studentlund and Lunds Nation.

1) Registration – Go to www.studentlund.se to learn how to register. Registration opened December 8th and as soon as you get your letter of admittance with your registration code you can register! You pay the registration fee through the web page directly. This also makes the second step, enrolling with a nation, take just a minute!

2) Enrollment in the nation – Visit our enrollment office, that opens 14/1 10AM. The enrollment office is located at the penthouse of our house at Agardhsgatan 1 in Lund. It’s open weekdays 10-18 and Saturdays 12-14. You can ask the people any question about what Lunds Nation can offer you! Don’t forget ID and letter of admittance!

My registration code?

Your registration code, which you need to become a member of Studentlund, can be found in your letter of acceptance. The code always begins with the letters LU and is followed by five digits: LU- XX XX X

Do the nations have any acivities for new students?

Yes! Lunds Nation has a novisch week after the enrollment period has ended. All activites are  in the afternoon or evening, so you won’t miss class!

To join the novisch week at Lunds Nation is a great way to get to know the people at the nation, and is a great way to get new friends from outside your own program and faculty! Keep a lookout on our social media, especially on our facebook page to get all the information about the novisch activities.

I want to be an active part of Lunds Nation. Can I?

Absolutely! To be an active part of the nation is one of the best way to enjoy student life, and will get you lots of new friends! The easiest way to get active is to sign the active list when you enroll. Here you can choose what you’re interested in and what you think is fun. Are you excited about making lots and lots of food, or do you want to try out to be a bartender at one of our clubs or pubs? There are lots of ways to be active!

The active list is available on the website, through the link ’Engagera dig’.

When do I get my Student ID?

You get your student ID as soon as you enroll in a nation. The physical card can take up to two weeks to arrive, however there is a digital version available almost instantly as soon as you’re enrolled, through the app ”Studentkortet”. It’s available both on Android and iOS!

How does the app work?

Download the app just like any other, for free! Here you can find all the discounts tied to the card and search for specific companies to see if they have any special discounts for you. Under the tab ”My Card” (”Mitt Kort” in Swedish) you’ll find the digital version of the card, which can be used just like the physical card!

I commute to Lund, how do I get my discount with Skånetrafiken?

You can get your student discount with Skånetrafiken if you study at least 50% during 10 weeks in a semester. A symbol will appear on your card that looks like a book on wheels. You have to be able to show this symbol on the train when you ride by train or bus on a discounted card. However, until September 15th a letter of acceptance or certificate of registration is enough. After that, only your student ID will suffice. Read more about the discounted student travel card at https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/jojo-kort/jojo-student/

If you have any questions about the nation or student life in Lund you can email us at info@lundsnation.se! You can also come by our office at Agardhsgatan 1.

If you have any questions about life as a new student, or our novisch activities, don’t hesitate to email our novisch committee at novisch@lundsnation.se.

And lastly,

Welcome to Lund!